Over Lytse Skat

Het ontstaan van de "Koesterkist"

De koesterkist is ontstaan uit de wens om een persoonlijke bewaarkist/herinneringskist voor de kinderen te maken. Zoals vele ouders verzamelen ook wij de meest dierbare spullen van de kinderen. Die 'oude schoenendoos' die op zolder staat, blijkt te snel vol... en eigenlijk verdienen de waardevolle spullen ook wel een prominenter plek dan de zolder!

Een persoonlijke Koesterkist op de kinderkamer blijkt de oplossing. Door de herinneringskisten te voorzien van een print met foto en naam, ontstond er een uniek product. Koesterkisten is gestart in 2009.

In de loop van de tijd ontstond de vraag om trouw- koesterkisten, en herinnering- koesterkisten te maken. Natuurlijk kan dat ook! Tevens maken we graag een Koesterkist bijvoorbeeld voor een 40e verjaardag of jubileum. Voor elke kist worden er twee of drie proefdrukken gemaakt om te kijken wat het mooiste oogt. Het eindresultaat moet natuurlijk helemaal naar de zin zijn, want een koesterkist laat je maar één keer maken, en daar doe je vervolgens je hele leven mee.”

Uit het hele land, en zelfs ook uit Belgie, komen er verzoeken binnen. De wensen zijn zeer uiteenlopend. ,,Soms willen mensen een herdenkingskist voor hun overleden kindje. Dat zijn zware, maar ook hele mooie opdrachten. Verder zijn er veel aanvragen van pakes en beppes - opa’s en oma’s en jonge ouders om geboorte koesterkisten te laten maken. In sommige families is de koesterkist al een echte traditie aan het worden, elk kind of kleinkind krijgt er één! Vaak wordt er een afbeelding naar aanleiding van het geboortekaartje op gedrukt, een foto of een mooi gedichtje.

Het eerste model gemaakt in 2009
Het eerste model gemaakt in 2009
Het tweede model gemaakt in 2013
Het tweede model gemaakt in 2013